Ką reikėtų žinoti apie anoreksiją?

Nervinė anoreksija yra rimtas valgymo sutrikimas, tačiau jis yra išgydomas su gydytojų pagalba. Jeigu laiku nėra kreipiamasi į gydytojus, tai gali būti pavojinga gyvybei. Teigiama, kad Amerikoje per metus nervine anoreksija suserga apie 200 000 žmonių ir tai yra didžiausias mirtingumas, nei nuo bet kokios kitos psichikos ligos. Tad labai svarbu žinoti šios ligos sutrikimus ir simptomus.

Kas yra anoreksija?

Kai kurie gydytojai šią ligą apibūdina kaip nuolatinis suvartojamo maisto kiekio mažinimas, dėl kurio žmogaus kūno svoris yra labai mažas. Dauguma sergančių žmonių siekia nenumaldomo lieknumo ir baiminasi, kad gali priaugti svorio. Tuomet sutrinka ir pats žmogaus valgymo elgesys.

Dieta prieš anoreksiją

Nors ribojantys valgymo modeliai yra būdingi anoreksijos valgymo sutrikimui, tačiau dietos laikymasis turi didelį skirtumą. Anoreksijos sukeliantys padariniai yra kur kas rimtesni nei bet koks blogos dietos poveikis. Žmonės dietos laikosi kuomet nori sukontroliuoti savo svorį. Nervinė anoreksija yra būdas kontroliuoti savo gyvenimą ir emocijas, ypač atsižvelgiant į trauminius įvykius arba chaotišką aplinką.

Nors kai kurie žmonės gali laikyti dietos siekdami sumažinti savo svorį, sergantys žmonės gali galvoti, kad jie taip pat laikosi dietos ir suvokia taip kaip svorio metimą.

Anoreksijos faktai ir statistika

Teigiama, kad pirmieji maisto sutrikimai prasidėjo dar prieš daugelį metų, tačiau tik 1952 buvo paskelbta apie pirmuosius anoreksijos sutrikimus. Tik tuomet mokslininkai atlikinėdami tyrimus sužinojo apie šios problemos poveikius.

  • Maždaug 1 iš 200 moterų kenčia nuo anoreksijos.
  • Anoreksija prasideda paauglystėje arba jauname amžiuje.
  • Anoreksija yra trečia pagal dažnumą lėtinė paauglių liga.
  • Anoreksija yra labiau paplitusi tarp moterų nei vyrų. Pagal sergamumo santykį: serga 10 metų ir 1 vyras.
  • Net 20 procentų asmenų, kurie serga anoreksija miršta.
  • Mirtingumas nuo anoreksijos yra 12 kartų didesnis nei 15 – 24 metų moterų mirtingumas nuo visų mirties priežasčių.
  • Mirtis nuo nervinės anoreksijos dažniausiai įvyksta dėl medicininių komplikacijų, kurios yra susijusios su pačiu sutrikimu.

Anoreksija dažniausiai pasireiškia su nerimo sutrikimais. Tai yra rimta liga, tad būtina kreiptis į gydytojus, kad būtų išgydoma kuo greičiau be jokių neigiamų padarinių.

Related Posts