Riešutai: puikus užkandis, kai norisi kažko sveiko

Mūsų šalies prekybos vietose galima įsigyti įvairių rūšių riešutų. Juos galime įsigyti fasuotus ar sveriamus, pirkti internetu ar prekybos centruose. Riešutai plačiai naudojami maisto gamyboje. Jų dedama į salotas, užtepėles, gardinami pyragai ir tortai. Visi žinome, kad riešutai yra skanus užkandis. Tačiau sužinojus jų sudėtį, paaiškėja, kad jie yra naudingi mūsų organizmui.

Kuo mums naudingi riešutai?

  • Riešutai yra baltymų šaltinis. Juose gausu skaidulų ir nesočiųjų riebalų rūgščių.
  • Riešutuose yra vitaminų A, B, E ir mineralų. Juose randama magnio cinko ir mangano.
  • Kiekviena riešutų rūšis yra skirtingo skonio, pasižymi vis kitomis savybėmis, turi skirtingą poveikį organizmui. Graikiniai riešutai gerina smegenų veiklą, didina atsparumą peršalimo ligoms. Migdolai reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje, padeda mažinti kūno svorį. Jie naudingi užkietėjus viduriams, padeda sergant plaučių ligomis. Anakardžio riešutuose gausu geležies ir folio rūgšties. Juos patartina valgyti nėščiosioms, kūdikį žindančioms  moterims, menstruacijų ar menopauzės periodu. Brazilinės bertoletijos turi daug seleno. Selenas būtinas plaukams, nagams ir odai. Jis taip pat prisideda sprendžiant vaisingumo problemas. Lazdyno riešutai stiprina raumenis. Juos turėtų valgyti sportuojantys ar sunkiai fiziškai dirbantys žmonės. Juose esantis kalcis stiprina kaulus, gerina kraujo krešumą. Pistacijose gausu mineralų ir vitamino A. Jie naudingi mūsų regėjimui ir odai. Žemės riešutuose, be kitų naudingųjų mineralų, yra vitamino PP, niacino. Jis plečia kraujagysles, mažina cholesterolio kiekį.
  • Riešutus mitybos specialistai pataria vartoti kaip užkandį. Jų patogu įsidėti priešpiečiams į darbą ar mokyklą.
  • Taip pat primenama, kad riešutai yra vienas dažniausiai alergijas keliančių produktų. Laikoma, kad dažniausiai alergines reakcijas sukelia žemės riešutai.
  • Taip pat verta prisiminti, jog riešutai yra kaloringas maistas. Jų per dieną nerekomenduojama suvartoti daugiau nei saują. Tačiau metantiems svorį žmonėms, jų reikėtų suvartoti dar mažiau.

Nors riešutai ir yra naudingi mūsų organizmui, būtina pažymėti, jog tai nėra vaistai. Todėl gydytis jais nepatartina. Sergant bet kokiomis ligomis, privaloma paisyti gydytojų rekomendacijų ir kruopščiai jų laikytis.

Related Posts