Laistymo sistemų pasirinkimas

Jeigu jau kurį laiką ieškote būdų, kaip pagerinti ir palengvinti sodo priežiūrą, būtinai pagalvokite apie automatizuotas laistymo sistemas. Šiuo metu jų pasirinkimas gana platus. Sodininkams tereikia tiksliai įvertinti turimų pasėlių poreikius ir, žinoma, savo asmeninius lūkesčius.

Kasdieninis augmenijos laistymas atima daug jūsų laiko, o kartais net gali pareikalauti ir netikėtų papildomų išlaidų. Juk bereikalingas vandens nutekėjimas gali brangiai atsieiti. Norint pasiekti maksimalių sodininkystės rezultatų, verta taupyti vandenį ir į augalų auginimą žvelgti iš ekologinės pusės.

Reikia nepamiršti ir lietaus vandens. Jį galima laikyti specialiose talpose ir labai protingai panaudoti savo augmenijos laistymui ir drėgmės palaikymui. Reguliariai atnaujinti ir, kai nusidėvi, pakeisti naujomis laistymo žarnas ir purkštukus.

Taip pat verta įsidiegti specialias automatizuotas laistymo sistemas, kurios padės sutaupyti daug laiko ir užtikrins tinkamą vandens kiekio paskirstymą. Daugiau informacijos apie šias laistymo sistemas galite rasti įvairiose sodo priežiūros elektroninėse parduotuvėse.

Lietuvoje dažniausiai pasirenkami šie laistymo būdai:

  •         rankinis laistymas. Jis nuo pat senų senovės vis dar laikomas vienu plačiausiai naudojamu būdu. Tai paprastas augalų laistymas rankomis. Tačiau pastaruoju metu sodininkai pastebėjo, kad šis būdas yra visiškai neekonomiškas. Taip, jis nereikalauja didelių pradinių investicijų, bet ilgainiui nepadeda sutaupyti vandens. Be to šis metodas reikalauja daug asmeninio laiko ir kruopštumo. Profesionaliai siūlo atsinaujinti ir pradėti naudoti automatizuotas laistymo sistemas, nes jos yra tikslesnės ir žymiai efektyvesnės;
  •         laistymo purkštukai. Šį metodą geriausia rinktis, kai reikia palaistyti nemažą plotą, pavyzdžiui, ne šiltnamio augalus, bet visą sodo veją ar net sporto aikštynus. Laistymo purkštukai būna turbiniai arba statiniai. Turbiniai purškia vieną ilgą vandens srovę, todėl geriausiai tinka dideliems plotams drėkinti. Statiniai purkštukai vandens srovę tolygiai išskaido, todėl puikiai tinka vejos laistymui;
  •         lašelinio laistymo sistemos. Šis metodas geriausiai tinka tais atvejais, kai reikia laistyti augalų šaknis, bet negalima aplieti jų lapų. Lašelinės laistymo sistemos tolygiai pasiima ir paskirsto reikiamą vandens kiekį augmenijai. Galiausiai sodininkas sutaupo laiko ir vandens, o augalai gauna tiek drėgmės, kiek jiems reikia;
  •         linijinis laistymas. Tai pačios naujausios laistymo sistemos, kurios atneša neišmatuojamos naudos sodininkams. Jų kaina nedidelė, o montavimas nesudėtingas. Lysvės palaistomos tikslingai, vandens kiekis sutaupomas iki maksimumo, drėgmė laiku ir tinkamai pasiekia kiekvieno augalo šaknis. 

 

Related Posts