Korseto istorija ir raida

Korsetai moterims – drabužis su standžiu liemeniu, kuriame yra iškaulinėjimo ir suvarstomas tam, kad suformuotų liemenį – turi prieštaringą istoriją. Ilgą laiką tyčiojamasi kaip patriarchalinis kankinimo įrankis, deformuojantis moters kūną, istorikai dabar teigia, kad nebuvo nė vienos patirties nešiojant korsetą ir kad kai kurioms moterims tai galėjo būti teigiama. Korsetus dėvėjo moterys, o kartais ir vyrai, Vakarų pasaulyje nuo XVI iki XX amžiaus pradžios, nors į korsetą panašūs drabužiai atsirado jau 1600 m. prieš Kristų. Tai, kas prasidėjo kaip prigludęs liemenėlis be rankovių, virto apatiniu drabužiu, kurio atramos buvo pagamintos iš banginio ūsų, o vėliau iš plieno, apjuosiančiais šonkaulius ir suspaudžiančiais natūralų liemenį. Korseto forma keitėsi per 400 naudojimo metų, kaitaliodamasi tarp ilgesnių variantų, dengiančių klubus, iki trumpesnių versijų, kurių centras buvo ties juosmens linija. Korsetai padėjo suformuoti kūną į išskirtinius siluetus – nuo ​​smėlio laikrodžio formos, populiarios XIX a. dešimtmetyje, iki XX a. amžiaus „S“ figūros.

Diskusijos apie tai, kad korsetas kenkia moterų sveikatai, užvirė XIX amžiuje, kai korsetas buvo naudojamas daugiausiai. Įvairių kainų korsetus dėvėjo aukštesnės ir vidurinės klasės moterys, o vis dažniau ir darbininkų klasės moterys. Kai kurie gydytojai korsetą kaltino dėl kvėpavimo takų ligų, šonkaulių deformacijos, vidaus organų pažeidimų, apsigimimų ir persileidimų, kiti pritarė „vidutinio stiprumo“ ar „sveikatai“ korsetams, kurie buvo ne tokie standūs ir padeda palaikyti kūną. Mados istorikės Valerie Steele ir Colleen Gau tvirtino, kad nors moterys su korsetais iš tiesų galėjo kentėti dėl sumažėjusio plaučių tūrio ir kvėpavimo pokyčių, tai nebūtinai galėjo sukelti kvėpavimo takų ligas, bet galėjo sukelti apalpimą ir sumažėjusį gyvybingumą. Steele taip pat teigia, kad aptemptų raištelių arba korsetų suvarstymo siekiant sukurti kuo mažesnį juosmenį pavyzdžiai negali būti vertinami kaip nominali vertė. Šią praktiką apibūdinantys laiškai, aprašymai ir vaizdai galėjo būti seksualinės fantazijos, o ne autentiškos patirties aprašymai.

20-ajame dešimtmetyje pradėjus naudoti tamprius, atsirado lankstūs sportiniai korsetai, kuriuos naudojo naujo aktyvaus gyvenimo būdo patrauktos moterys. Tačiau XX amžiaus pradžioje  rodomi korsetų skelbimai ir straipsniai apie naujausius korsetų stilius, rodantys, kad moterys vis dar siekė šių išorinių drabužių formuoti ir palaikyti kūną kartu su diržais, kompresiniais apatiniais ir liemenėlėmis. Praėjusio amžiaus septintajame ir aštuntajame dešimtmečiuose perėjus prie sporto ir sveikos gyvensenos, korseto kaip apatinio drabužio buvo atsisakyta, tačiau jo dėmesys jau buvo įtrauktas.

Related Posts