Lietuvoje populiarėja kremavimo paslaugos: ką reikėtų žinoti?

Nors kai kuriose pasaulio šalyse kremavimas yra visiškai įprastas ir dažnai pasirenkamas mirusio žmogaus artimųjų, Lietuvoje tai populiarėja kaip tik šiuo metu. Koronaviruso pandemijos metu kremavimo paslaugos tapo dar populiaresnės, jas renkasi vis daugiau žmonių. Visgi, žmonėms vis dar kyla įvairių klausimų, tad prieš renkantis šias paslaugas, verta šiek tiek apie tai pasidomėti.

Kada rinktis kremavimą?

Labai dažnai žmonės mano, kad kremavimo paslaugos tam tikrais atvejais yra rekomenduojamos, kad vienu ar kitu atveju geriausia rinktis kremavimą arba kad yra atvejai, kada to daryti nereikėtų. Tačiau taip iš tiesų nėra. Kremavimas šiandien yra pats ekologiškiausias būdas laidojimo būdas, todėl tai taip populiaru užsienio valstybėse. Kremuoti kūną galima bet kada: nesvarbu, kada žmogus ir nuo ko mirė.

Ar privalu kremuoti iš karto?

Dažniausiai artimojo mirtis ištinka netikėtai, žmonės nebūna tam pasiruošę, todėl natūralu, kad organizuojant laidotuves, kyla įvairių iššūkių. Vienas dažniausiai pasitaikančių rūpesčių – ne visi artimieji gali atvykti į atsisveikinimą. Labai dažnai pasitaiko, kad laidotuvėse nori, tačiau negali dalyvauti artimieji, gyvenantys užsienyje. Dažniausiai Lietuvoje įprasta, kad laidotuvės organizuojamos iš karto po mirties, tad ne visi gali spėti atvykti. Tačiau verta žinoti, jog laidojimo paslaugas teikiantys biurai siūlo ir kūno saugojimo paslaugą. Pavyzdžiui, jeigu reikia šiek tiek daugiau laiko laidotuvių organizavimui, kūnas gali būti saugomas laidojimo namuose, o kremuojamas tik vėliau. Taip pat galima pasirinkti ir kitą variantą – kremuoti kūną, urną palaikyti namuose, o laidotuves organizuoti tuomet, kai jose dalyvauti galės visi artimieji.

Kada atsisveikinti su kūnu?

Kai užsakomos kremavimo paslaugos, kyla klausimų, kaip organizuoti atsisveikinimą. Tai galima daryti skirtingai. Pavyzdžiui, galima organizuoti šarvojimą, kurio metu visi artimieji atsisveikina su mirusiu žmogumi, o tuomet kūnas nuvežamas kremavimui ir palaidojamas. Tokiu atveju artimieji atsisveikina iki kremavimo.

Gana populiarus variantas Lietuvoje yra pirmiausia kūną kremuoti, o tuomet organizuoti atsisveikinimą. Tokiu atveju artimiesiems nebūtina važiuoti į krematoriumą stebėti kremavimo proceso, nes jį galima matyti nuotoliniu būdu internetu. Taip atsisveikinti su kremuojamu artimu žmogumi gali ir kiti šeimos nariai, kurie negali dalyvauti šarvojimuose ar laidotuvėse.

 

Related Posts