KADA VERTA RYŽTIS STEIGTI UAB?

Vienas dažniausiai Lietuvoje pasitaikančių verslo modelių – tai uždaroji akcinė bendrovė. Šis ribotos atsakomybės juridinis asmuo turi vadovą, tarybą arba stebėtojų valdybą. Tokią bendrovę gali steigti vienas arba iki 249 fizinių ar juridinių asmenų.

Kokias teises turi UAB akcininkai ir ko jie negali?

UAB valdymą reguliuoja akcininkų susirinkimas. Akcininkai gali visaip disponuoti savo akcijomis – jas parduoti, mainyti ar dovanoti. Didelis tokios bendrovės veiklos organizavimo pranašumas yra tas, kad ji rizikuoja tik tuo turtu, kurį akcininkai atsinešė įsiliedami į ją.

Šiek tiek apriboja pelno panaudojimo lūkesčius tas dalykas, jog uždirbtą pelną akcininkai gali išsimokėti tik per dividendus arba gana aukštai pakeltą darbo užmokestį. Tačiau jei bendrovės apyvarta didelė, o joje yra įdarbintas didelis būrys darbuotojų, jos veikla akcininkams ekonomiškai pasiteisina.

Kada neapsimoka steigti UAB?

Jeigu įmonė savo veikloje nesiekia didelės apyvartos, jos tikslas nėra įdarbinti kuo daugiau darbuotojų, tada verčiau nemėginti steigti uždarąją akcinę bendrovę. Be to, reikia prisiminti, jog prieš steigiant tokią bendrovę yra reikalingas pustrečio tūkstančio eurų dydžio pradinis kapitalas, todėl mažesnėms pajėgoms tokia suma gali tapti rimtu išmėginimu. Jei taip nutinka, tada geriau steigti mažąją bendriją, nes tokiu atveju įnašų dydis nėra nustatytas, įnešama tiek, kiek bendrijos nariai gali.

Kokie yra pagrindiniai UAB steigimo registracijos etapai?

Steigiant UAB pirmiausiai reikia rezervuoti jos pavadinimą Registrų centre, kuris nustato, ar pavadinimas nesidubliuoja su kitais, jau esamų tokio tipo bendrijų pavadinimais. Po to seka bendrovės steigimo akto ar sutarties paruošimas ir pasirašymas. Sutartis yra būtina tada, kai akcininkų yra daugiau negu vienas. Sekantis žingsnis – kaupiamosios sąskaitos, į kurią įnešamas pradinis kapitalas, atidarymas.

Po to bankas pateikia pažymą, kuri pridedama prie bendrovės steigimo dokumentų. Tada ateina metas užpildyti steigimo prašymą, po šito žingsnio UAB registruojama Registrų centre. Tai įvyksta per tris darbo dienas po prašymo pateikimo. Įregistravus bendrovę pradedami ruošti jos įstatai ir kiti būtini dokumentai. Jei sumanėte steigti UAB, protingiausia šį steigimo darbą patikėti profesionalams, kurių internetinės įmonės adresas yra toks: https://www.eureka.lt/uab-steigimas.

Related Posts