KO GALIMA TIKĖTIS IŠ KOMEDIJOS ŽANRO?

Įprastai komedijos filmai traukia žiūrovus todėl, kad po įtemptos, kartais netgi labai nuobodžios kasdieninės rutinos norisi bent kiek atsipalaiduoti ir patirti malonius išgyvenimus. O būdą sužinoti, koks yra tokių filmų juokingumo lygis, sugalvojo britai. Jie sudarė dešimties žiūrovų mėgstamiausių komedijų sąrašą, paskui bandė apskaičiuoti, kiek kartų žiūrovai vidutiniškai nusikvatojo per minutę žiūrėdami kiekvieną iš šių filmų.

Kuo turi pasižymėti gera komedija?

Komedijos žanras yra pats sudėtingiausias iš visų žanrų. Kino komedijos yra skirstomos į romantines, satyrines, paaugliškas, fantastines, nuotykines ir siaubo. Tačiau pat svarbiausias dalykas jose – sugebėjimas labai tiksliai panaudoti visas kūrybines priemones, kurios ne dirbtinai, o natūraliai sužadina norą juoktis. Nes dirbtinis juokinimas sukelia atvirkštinę reakciją – panieką ir nusivylimą.

Kokie kuriozai kartais nutinka žiūrint komedijas?

Be to, aišku ir tai, kad humoro jausmas yra labai subjektyvus. Vieniems žmonėms juokingi atrodys vieni, kitiems – kiti dalykai. Pavyzdžiui, pasitaiko atvejų, kai išoriškai dramatinės situacijos filme ar spektaklyje sukelia ypatingai galingą žiūrovų juoko bangą, ir atvirkščiai – aktoriai bando net atsistoti ant ausų, kad tik prajuokintų žiūrovus, o šie sėdi lyg balzamuotos mumijos ir nerodo jokių gyvybės požymių.

Kokie yra pagrindiniai komedijų skirtumai?

Vienos komedijos yra skirtos pašiepti kokius nors neigiamus dalykus, jų paskirtis – pasakyti ką nors tokio įžvalgaus, kandaus ir subtilaus. O kitos, kurios dar yra vadinamos kvailomis komedijomis, yra skirtos sukelti tiesiog putojantį linksmybių šurmulį. Tuo tarpu muzikinės komedijos filmai žiūrovams leidžia mėgautis ne tik linksmomis situacijomis, bet ir gera, nuotaikinga muzika. Juodojo humoro komedijos irgi turi išskirtinio skonio savo gerbėjų ratą.

Ar esama subtilius jausmus pakutenančių komedijų?

Teiginys, jog komedijos žanras yra skirtas vien atsipalaidavimui, nėra iki galo neginčytinas. Yra nemažai ir tokių komedinių filmų, kurie gali net švelniai sugraudinti žiūrovus. Tai patvirtina komedijos žanro karaliaus Čarlio Čaplino filmai, kurių siužetui yra būdinga tai, jog šalia veiksmo linijos atsiranda vietos mintims, kurios slypi tarp pasakojimo eilučių. Tad komedijos paskirtis yra net tik juokinti žmones, bet ir padėti jiems atpažinti savo kvailiausias ydas.

Related Posts