Psichosomatika – ryšys tarp proto ir kūno

Psichosomatika reiškia ryšį tarp proto ir kūno, ypač kaip psichologinis stresas ar emociniai sutrikimai gali pasireikšti kaip fiziniai simptomai. Terminas kilęs iš graikų kalbos žodžių „psyche“, reiškiančio protą, ir „soma“, reiškiančio kūną. Kita vertus, tai terminas, kurio pagalba galima įvardinti psichologijos įtaka žmogaus organizmui. Įvairios ligos, skausmai, sutrikimai gali būti sukelti žmogaus proto ir nusiteikimo.

Psichosomatika – kas ją sukelia?

Psichosomatika turi savuosius simptomus, kuriuos gali sukelti įvairūs veiksniai, įskaitant lėtinį stresą, nerimą, depresiją, traumą ar kitus emocinius sutrikimus. Šie psichologiniai veiksniai gali sukelti fizinius simptomus, tokius kaip galvos skausmas, pilvo skausmai, raumenų įtampa ir nuovargis.

Svarbu paminėti, kad psichosomatika nėra įsivaizduojama ir jokiu būdu negalima sakyti, jog jums tiesiog „viskas galvoje“. Tai tikri fiziniai simptomai, kuriuos sukelia arba sustiprina psichologiniai veiksniai. Tiesą sakant, psichosomatiniai simptomai yra tokie realūs, kad juos gali diagnozuoti ir gydyti medicinos specialistai. Medicinoje yra pasitaikiusiu situacijų, kuomet žmogus pats save įsitikina, jog kažkuo serga, o palaipsniui atsiranda ir simptomai.

Ar psichosomatika pavojinga žmogui?

Psichosomatinius simptomus gali būti ypač sudėtinga diagnozuoti ir gydyti, nes jie dažnai neturi akivaizdžios fizinės priežasties. Tačiau medicinos specialistai, prieš diagnozuodami psichosomatiką, paprastai atlieka išsamų fizinį patikrinimą ir atlieka testus, kad pašalintų bet kokias pagrindines sveikatos būklę trikdančias šalutines diagnozes.

Psichosomatika ir jos diagnoze bei simptomus galima gydyti įvairiais būdais, įskaitant vaistus, gydymą ir gyvenimo būdo pokyčius. Pavyzdžiui, jei psichosomatika ar jos simptomas yra lėtinis skausmas, medicinos specialistas kartu su psichoterapija gali skirti vaistų nuo skausmo, kad pašalintų pagrindines psichologines skausmo priežastis.

Tačiau kaip ir su kiekviena psichologine liga, psichosomatinius skausmus reikia gydyti randant jų atsiradimo prižastį. Taip galima aiškiai ir tiksliai suprasti iš kur tai atsirado ir kokį tikslingiausią gydymo metodą pasirinkti. Kartais užtenka ir paprastų terapijų su psichologu, kuris specializuojasi šioje srityje.

Ar psichosomatika išgydoma be vaistų?

Be fizinių psichosomatinių sutrikimų simptomų gydymo, taip pat svarbu atkreipti dėmesį į pagrindinius psichologinius veiksnius, kurie sukelia arba sustiprina simptomus. Tai galima padaryti taikant individualią terapiją, grupinę terapiją ar kitas konsultavimo formas.

Apskritai psichosomatiniai simptomai yra tikra ir svarbi proto ir kūno ryšio dalis. Spręsdami tiek fizinius, tiek psichologinius šių simptomų aspektus, asmenys gali pagerinti savo bendrą sveikatą ir gerovę.

Related Posts