Dantų kanalų gydymas: verta gydyti ar geriau dantį šalinti?

Dažnai išgirdus diagnozę dantų kanalų uždegimas pacientą apima baimė – kas toliau? O išeitis yra dvi: dantų kanalų gydymas arba danties šalinimas. Tačiau pastarasis nėra toks dažnas odontologų siūlymas. Kiekvienas gydytojas siekia išsaugoti natūralų dantį ir išvengti pacientui implantavimo procedūros. Tačiau pacientai kartais būna nusiteikę dantį tiesiog šalinti, nes sklandantys mitai apie kanalų gydymą juos nuo to atbaido. Tad kaip viskas yra iš tiesų?

Dantų kanalų gydymas – efektyvus būdas išsaugoti dantį

Šiuolaikinė odontologija tobulėja gana sparčiai ir pasiūlyti gali tikrai daug. Dabar vis labiau populiarėja dantų kanalų gydymas mikroskopu, nes tai padeda užtikrinti daug efektyvesnį gydymą ir mažina riziką, jog reikės procedūrą kartoti. Žinoma, šiai procedūrai svarbu ne tik mikroskopas, bet ir labai kruopštus specialistas. Mikroskopas – tai puiki pagalbinė priemonė, kuri padeda lengviau pastebėti visus pažeidimus ir dantų kanalų valymas tampa daug efektyvesnis. 

Dezinfekavus pažeistus šaknies kanalus, jie yra užpildomi specialia medžiaga, jog į tuščias ertmes daugiau nepatektų bakterijų ir uždegimas nepasikartotų. Sutvarkius dantų kanalus, dantis užplombuojamas. Dantų kanalų gydymas dažniausiai atliekamas per 1-2 vizitus, tačiau pasitaiko atvejų, kai dėl didelio pažeidimo reikia ir daugiau apsilankyti pas odontologą. 

Dažnai manoma, kad dantų kanalų gydymas yra skausmingas ir dėl to pasirenkama tiesiog dantį pašalinti. Tačiau gydymui yra taikoma vietinė nejautra, todėl pacientas skausmo nejaučia. 

Kodėl vertą dantį išsaugoti? Nes kad ir kokios technologijos būtų ištobulintos ir artimos natūraliems dantims, jie neatstoja visiškai tikrų dantų. Taip pat šalinant dantį atsiranda ir papildomos didelės išlaidos, kurių dažnas pacientas siekia išvengti.

Ar yra būdų išvengti dantų kanalų gydymo?

Dantų kanalų gydymas yra būtinas esant uždegimui, nes negydomas jis plečiasi toliau, sukelia nemalonius skausmus ir gali sukelti dar daugiau įvairių problemų. Tačiau apsisaugoti nuo uždegimo būdų tikrai yra. Svarbiausias ir pagrindinis iš jų – gera burnos higiena. Šis būdas galioja daugumai dantų ligų, nes taip yra pašalinami visi mikrobai ir bakterijos, kurie atsiranda burnos ertmėje. 

Taip pat svarbu yra reguliariai apsilankyti pas odontologą. Pavyzdžiui, dantų traumos, kurios galbūt net nejaučiamos, gali atverti kelią bakterijoms ir taip gali atsirasti infekcijos. Tokiu atveju, net su gera burnos higiena dantų kanalų gydymas bus reikalingas.

Related Posts