Jaučiate stresą darbe dėl kolegų elgesio? Gali būti, jog susidūrėte su mobingu. Kas yra mobingas? Tai procesas, kurio metu grupelė žmonių nusprendžia engti kitą asmenį bei psichologiškai smurtauti. Deja, bet darbe su tuo susiduria labai daug žmonių. Tam tikrais atvejais ne tik paprasti darbuotojai, bet ir vadovai.

Kaip elgtis, kai esi engiamas darbovietėje?

Kai tave engia bendradarbiai, gali kilti ne tik noras išeiti iš darbo, bet ir apskritai iš gyvenimo. Todėl labai svarbu netylėti ir bandyti pasipriešinti tokiam elgesiui. Jeigu bendradarbiai engia darbo vietoje, turite teisę kreiptis į vadovus ir paaiškinti situaciją. Jeigu tai nepadės – tęskite kelionę ir kreipkitės į aukštesnes pajėgas. Toks elgesys yra netoleruojamas ir baudžiamas, todėl privalote netylėti.

Kaip elgtis, jeigu žinote, kad bendradarbis yra engiamas?

Su mobingu kartais tenka susidurti ne tiesiogiai, o per pažįstamus. Jeigu bendradarbį engia darbe kolegos, turite tam pasipriešinti. Ne kiekvienas yra pakankamai stiprus, jog už save pastovėtų. Tam tikrais atvejais reikia nesidrovėti ir užstoti kolegą. Kas yra mobingas jau išsiaiškinome. Taip pat pateikėme informaciją, kokią įtaką gali daryti žmogaus gyvenime engimas darbe. Taigi, jeigu nepadėsite kolegai išspręsti šių problemų, gali būti, jog reikės ateityje susidurti su baisiomis pasekmėmis. Norite padėti kolegai? Tuomet pradėkite nuo šių žingsnių:

  • Susisiekite su kolega ir sužinokite, kaip jis jaučiasi. Galbūt engimas stipriai paveikė jo gyvenimą, todėl jis negali nei dirbti, nei užsiimti mėgstama veikla? Išsiaiškinkite, jog galėtumėte suvokti, ką daryti toliau. Jeigu bendradarbis jaučiasi labai prastai, ieškokite pagalbos už darbo ribų. Galbūt jam reikia psichologo pagalbos, o gal net psichiatro.
  • Informuokite vadovus. Vadovai yra lygiai tokie patys žmonės, kaip ir jūs. Gali būti, jog užteks vadovų pagalbos, kad galėtumėte išspręsti šią problemą. Jeigu, tuomet teks sutarti su vadovais dėl kitų žmonių įtraukimo į šią situaciją. Įmonės vadovui gali būti nemalonu, jog darbe vyksta tokie dalykai, kadangi tai gali pakenkti įmonės reputacijai, tačiau tam tikrais atvejais nėra kitos išeities, kaip tik kreiptis į darbo ginčų komisiją arba lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą.

Jeigu jaučiate, jog bendradarbis yra engiamas, padėkite jam.

Related Posts