Energetinio naudingumo sertifikato esmė: kas tai ir kam man jo reikia?

sertifikatas24

Energetinio naudingumo sertifikato esmė: kas tai ir kam man jo reikia?

 

Šiuo metu statybų sektoriuje labai daug dėmesio skiriama ekologijai, kadangi gamta yra mūsų namai, o tinkamai jos neprižiūrint, deja, keliame pavojų savo ateičiai. Natūralu, kad keliami gana griežti reikalavimai statomiems objektams ir pirmiausia jie turi atitikti energetinio naudingumo rodiklius.

Keliami griežti reikalavimai

Šiuo metu būstai yra statomi pagal ES nurodytą direktyvą 2002/91/EB, kuri apibrėžia pastatų energetinio naudingumo lygį. Natūralu, kad planuojantiems būstus reikia įvertinti ir tai, kad bus reikalingas sertifikatas, kuris įrodo, kad objektas atitinka tuos keliamus reikalavimus. Žinoma, energetinio naudingumo sertifikatas kaina prasme – minimali palyginus su išlaidomis, kurios laukia kuriant tvarius namus. Tad būtinai reikia griežtai laikytis pateiktų nurodymų, kadangi korekcijos, esant neatitikimams, yra būtinos. Kitu atveju pastatas nebus registruojamas.

Aspektai, kurie yra vertinami

Specialistai atlieka šiuos vertinimo darbus:

  •         Peržiūrimi objekto dokumentai.
  •         Tikrinami modernizavimo darbai, kurie gali lemti pastato šilumines varžas.
  •         Žiūrima į kurią pusę yra nukreipti objekto langai.
  •         Taip pat vertinamas pastate naudojama šildymo būdas.
  •         Įvertinama – ar visos objekto patalpos yra šildomos.

Kas išduoda sertifikatus?

Natūralu, kad yra specialios institucijos, kurios atsakingos už detalų objektų vertinimą. Tik jos gali išduoti sertifikatus, kurie įrodo, kad konkretus objektas atitinka keliamus tvarumo rodiklius. Daugiau apie keliamus rodiklius galima skaityti statybos techninio reglamento (STR) str. 2.01.09:2005 punktuose. Juolab, šiuo metu planuojantys pirkti net ir senus namus taip pat turi sužinoti būsto klasę.

Tik tokiu atveju galimas jų pirkimas bei pardavimas, kadangi tai apriboja mūsų šalies įstatymai. Žinoma, tuo pačiu atveria akis pirkėjams, kurie labai dažnai neįvertina – kiek kainuos būsto išlaikymas.

Taigi, visam reikalinga gera įmonė, kuri darbus atlieka ne tik patraukliomis kainomis, tačiau taip pat ir greitai. Rinkitės tuos, kurie siūlo ne tik kokybę, tačiau taip pat ir maloniai bendrauja. Tai visam procesui suteikia daugiau ramumo, kad viskas bus gerai, o jeigu bus mažų pažeidimų – žinosite kaip juos tinkamai sutvarkyti.

Related Posts