Kaip ekskavatoriai skirstomi pagal veikimo principą?

Yra dviejų tipų įprasti ekskavatoriai: varomi vidaus degimo varikliais ir elektrine pavara. Elektrinis ekskavatorius daugiausia naudojamas požeminėse kasyklose bei kitose degiose ir sprogiose vietose.

Pagal dydį ekskavatoriai gali būti skirstomi į didelius, vidutinius ir mažus ekskavatorius.

Pagal skirtingus varančiosios pavaros tipus ekskavatoriai gali būti skirstomi į vikšrinius kasybos ekskavatorius ir ratinius ekskavatorius.

Pagal skirtingus perdavimo būdus ekskavatoriai gali būti suskirstyti į didelius hidraulinius kasybos ekskavatorius ir mechaninius ekskavatorius. Mechaniniai ekskavatoriai daugiausia naudojami kai kuriose didelėse kasyklose.

Skirstomi pagal kaušą, ekskavatoriai gali būti toliau skirstomi pagal galinį ir priekinį kaušą, vilkimo kaušą ir griebtuvą. Priekinis kaušas dažniausiai naudojamas medžiagoms kasti virš žemės, o galinis – medžiagoms po žeme.

Priekinis kaušas. Jis gali judėti į priekį ir į viršų bei šiek tiek į šonus. Priekinis kaušas turi didelę kasimo jėgą ir gali iškasti dirvą virš stabdymo paviršiaus. Jis tinka kasti sausų pamatų duobes, kurių aukštis didesnis nei 2 m, tačiau turi būti numatyti šlaitai aukštyn ir žemyn. Priekinio kastuvo kaušas yra didesnis nei lygiaverčio ekskavatoriaus kaušas.

Vilkinamasis ekskavatorius. ,,Dragline“ kastuvas taip pat vadinamas kabelių kastuvu. Jis gali kasti žemyn, pirmyn-atgal bei į šonus. Jis turėtų būti naudojamas I ir II klasės gruntui kasti žemiau paviršiaus. Kasimo spindulys ir kasimo gylis yra dideli, bei pakankamai toli nuo ekskavatoriaus. Ypač tinka didelių ir gilių pamatų duobių kasimui ar povandeniniam kasimui.

Greiperinis kaušas su griebtuvu. Jis gali kasti tiesiai, aukštyn bei žemyn. Jis tinka I ir II klasės gruntui kasti žemiau viršutinio paviršiaus, dažnai naudojamas pamatų duobėms ir smegduobėms kasti minkšto grunto vietose. Jis ypač tinka kasti gilias ir siauras pamatų duobes, gilinti senus kanalus ir dumblą vandenyje arba krauti birias medžiagas, tokias kaip skalda ir šlakas. Jei greiferio kaušas pagamintas strypo formos, jis taip pat gali būti naudojamas medienos kieme krauti rūdos blokus, medžio drožles, medieną ir kt.

Ekskavatorių kaina gali labai skirtis, priklauso nuo ekskavatoriaus tipo.

Related Posts