Kaip pasigaminti guliašą?

Nuo vaikystės pažįstamas ir mylimas patiekalas – guliašas, kaip paaiškėjo, visai nėra paprastas. Smulkiai pjaustytą mėsą su daug padažo vadiname guliašu ir įdėjus garnyrą, gauname visavertį antrą patiekalą. Tačiau guliašo tėvynėje Vengrijoje, šis patiekalas yra sotus, tirštas, deginančiai aštrus. Tad šiandien išsiaiškinsime, kaip virti guliašą pagal tradicinius vengriškus receptus, tačiau neignoruosime ir lietuviškos patiekalo versijos.

Norint paruošti teisingą vengrišką guliašą, geriausiai tinka jautiena, o mūsų įpratusiam guliašui naudojama bet kokia mėsa – kiauliena, jautiena, veršiena, triušiena, vištiena ar kalakutiena.

Vengriška guliašo sriuba

Ingredientai:

  • Jautiena – 0,7 kg
  • Svogūnai – 2 vnt
  • Bulvės – 5 vnt
  • Pomidorų pasta – 3 šaukštai
  • Aliejus / kiaulienos riebalai – 2 šaukštai
  • Kmynai – 1/2 šaukštelio
  • Malta paprika – 1 valgomasis šaukštas
  • Raudonieji aštrūs pipirai
  • Druska pagal skonį

Paruošimas:

  1. Jautieną nuplaukite, nuimkite plėveles ir gyslas, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais.
  2. Smulkiai supjaustytus svogūnus dvi minutes pakepinkite karštame aliejuje keptuvėje arba puode.
  3. Suberkite mėsą, kmynus ir papriką, užpilkite 1/2 stiklinės vandens. Išmaišykite, užvirinkite, uždenkite ir sumažinkite ugnį iki minimumo.
  4. Virkite 30 minučių, jei reikia, dapilkite vandens.
  5. Stambiai supjaustykite nuvalytas bulves, nusiųskite jas į mėsą ir užpilkite vandeniu, kad tik apsemtų.
  6. Užvirinkite ir virkite 10 minučių, sudėkite pomidorų pastą ir aitriąją papriką, išmaišykite ir virkite ant vidutinės ugnies kol išvirs bulvės.
  7. Išjungus, guliašas turi pastovėti 10-15 minučių.

Tradicinis guliašas

Ingredientai:

  • Jautiena – 1 kg
  • Svogūnai – 2 vnt
  • Kvietiniai miltai – 2 šaukštai
  • Pomidorų pasta – 3 šaukštai
  • Aliejus – 3 šaukštai
  • Paprika – 1 vnt
  • Džiovinta paprika – 1 šaukštelis
  • Vanduo – 0,4 l
  • Čili pipirai
  • Druska pagal skonį

Tradicinio guliašo paruošimas

Guliašą galite iš karto virti puode arba iš pradžių ruošti keptuvėje ir tik vėliau troškinti puode.

  1. Susmulkintus svogūnus pakepinkite aliejuje iki skaidrumo, sudėkite mėsą, išmaišykite, ant viršaus persijokite miltus ir intensyviai maišydami kepkite ant stiprios ugnies penkias minutes.
  2. Užpilkite vandeniu, suberkite džiovintą papriką ir troškinkite ant vidutinės ugnies 30 minučių.
  3. Smulkiai pjaustytas paprikas sudėkite į guliašą, pasūdykite ir pagal skonį pagardinkite aitriaisiais pipirais.
  4. Virkite 15 minučių, patiekite su bulvių koše ir raugintu agurku.

Patarimai!

  • Ruošdami padažą, kaip tirštiklį galite naudoti ne tik miltus, bet ir krakmolą: pirmiausia reikia išmaišyti šaltame vandenyje, o tada maišant supilti į padažą.
  • Yra daug receptų, kaip gaminti guliašą su džiovintais vaisiais, pavyzdžiui, džiovintomis slyvomis ir džiovintais abrikosais.
  • Prieš pat gaminimo pabaigą į guliašą galite įberti šiek tiek šviežių žalumynų – krapų, kalendros ar petražolių.
  • Guliašą galite patiekti su bet kokiu garnyru.

Straipsnis parengtas ir patalpintas www.valgo.me komandos

Related Posts