Šilumos siurbliai vietoje kieto kuro katilų

Šilumos siurbliai vietoje kieto kuro katilų

Šilumos siurbliai tapo vienu geriausių sprendimų namų apšildymui. Jie ypač tinkami, statant A++ energinės klasės namus. Tokiems namams keliami reikalavimai – ekologiškos kuro sąnaudos, todėl šilumos siurbliai puikiai tinka, nes jie neišskiria į aplinką jokių nuodingų medžiagų.

Šilumos siurblių privalumai palyginus su kietojo kuro katilais

Šildymo sistemos siurbliais vis sparčiau žengia į Lietuvos rinką, jos paklausios naujos statybos ir renovuojamuose namuose. Apžvelkime jų pranašumus:

  1. Šilumos siurbliai šildo namus apie 3 kartus pigiau nei naudojant iškastinį kurą.
  2. Jie veikia autonomiškai, todėl nereikia pastoviai kūrenti, rūpintis.
  3. Vasaros metu šilumos siurbliai pašildo vandenį. Jeigu kietojo kuro sistema prijungta prie vandens pašildymo, vasaros dienomis katilus reikės taip pat kūrenti tam, kad būtų karšto vandens.
  4. Išvažiavus atostogauti žiemos metu, temperatūrą namuose galima matuoti išmaniuoju telefonu, per atstumą. Ilgesnį laiką nekūrenus katilo, namai atvės, bus nejauku sugrįžti po atostogų.
  5. Geoterminiai ar oras-vanduo šilumos siurbliai neišskiria kenksmingų medžiagų į aplinką.
  6. Jie patogiai valdomi išmaniaisiais įrenginiais, atsižvelgiant į orus galima lengvai reguliuoti temperatūrą ir taip sutaupyti.

Kokie šilumos siurbliai geriausi?

Katilų kūrenimas malkomis ar anglimis jau seniai nebežavi lietuvių, jie nori patogių, ekonomiškų, ekologiškų šildymo sistemų, todėl dažniausiai renkasi šilumos siurblius.

Palyginkime juos tarpusavyje – kuo skiriasi siurbliai oras-oras, oras-vanduo ir geoterminiai siurbliai?

Šilumos siurbliai oras-vanduo – optimaliausias sprendimas. Šie siurbliai tinka pastatams su grindų šildymu ar radiatoriais. Jų įrengimas greitas ir ne toks brangus kaip geoterminių. Tinka apšildyti dideles patalpas, namą su daug atskirų erdvių. Šiuo metu jie taip ištobulinti, kad gerai apšildo net esant didelei minusinei temperatūrai.

Siurbliai oras-oras yra pigiausias, lengviausiai įrengiamas sprendimas, tinkantis nedidelėms patalpoms. Šie siurbliai nepritaikyti šildyti vandenį, todėl vandeniui reikės atskirų įrenginių.

Geoterminis šildymas patikimas, efektyvus, tačiau sudėtingiausiai įrengiamas ir brangiausias. Jis nekelia triukšmo, skirtingai nei sistema oras-vanduo. Vis tik, norint turėti tokį siurblį, reikalingi kasimo darbai, todėl padidėja kaina ir ilgiau užtrunka įrengimas.

Related Posts